Klokkenemil

Klokken repareren, een fijne hobby

Er zijn heel veel klokkenliefhebbers, die het veel te duur vinden om hun klok te laten repareren of te onderhouden door een restaurateur. Maar onderhoud heeft uw klok wel nodig. Het kan een fantastische hobby worden om het zelf te gaan doen.
Klokkenliefhebbers houden van de mooie slag, het gezellige tikken of de schoonheid van de vormgeving. Maar de meeste liefhebbers raken gefascineerd door de techniek die in een klok schuil gaat. Heeft u wel een technische knobbel, maar durft u niet te beginnen of weet u er al wat van en wilt meer weten? 

Het antwoord is:

Een cursus en het boek: Klokken repareren, dat kan ik.

 

cursus 2 siteAls ervaren klokkenmakers en restaurateurs hebben wij een cursus ontwikkeld die het mogelijk maakt om in een korte tijd te leren hoe een klok te demonteren, grondig te reinigen en weer samen te stellen. Naast praktische vaardigheden krijgt u ook de theorie van uurwerktechniek. Verschillende werkzaamheden, de onderdelen en de werking van uurwerken worden daarbij behandeld. U krijgt inzicht in de verschillende manieren van tijdafstelling, slingers, échappementen en de diverse soorten slagwerken. 

 

 

 

Demontage van het grootwerk

De cursussen van Klokkenemil worden gegeven op twee locaties:
Cursussen Klokken repareren: Apeldoorn.
Draaibankcursussen: Zutphen.

Lesprogramma Beginnerscursus klokken repareren:

Cursus1 site

 

Kleine reparaties, zoals een kapotte astap of een uitgesleten lager, worden voor u uitgevoerd tijdens de les. In de gevorderdencursus leert u dit zelf te doen. 

U zorgt zelf voor een te repareren klok. Elke klok, ook al komt hij van de rommelmarkt, voorzien van een gaand werk en een slagwerk, dus een klok met twee gewichten of twee opwindgaten, is prima. Maar beslist geen Westminster, ook wel liedjesklok genoemd. Deze is voor een beginner te moeilijk en vraagt teveel aandacht ten opzichte van de medecursisten.

Natuurlijk wordt men in 4 dagen geen volleerd klokkenmaker. Maar de cursus is wel voldoende om in de loop van het jaar menig klok een grote beurt te geven. 

 

Gevorderden cursus

Wanneer u de nodige ervaring hebt opgedaan, kunt u deelnemen aan de vervolgcursus. Hierin worden reparaties uitgevoerd zonder dure machines en speciale gereedschappen. Speciale aandacht is er voor de Comtoise, de Friese-, de Engelse-, de Koekoeks- en de Westminsterklok. Een zeer leerzame aanvulling op de beginnerscursus.

Lesprogramma Vervolgcursus:

In de vervolgcursus ligt het accent meer op het uitbreiden van de kennis van de verschillende veel voorkomende andere klokken, zoals de Friese klok, de comtoise, de Westminster en de koekoeksklok. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de verschillende soorten reparaties, zoals die aan een veer of astap. Het repareren van een afgebroken tand in een rad wordt beoefend, evenals het repareren van een versleten anker.

Zie voor inschrijvingen: Cursusprogramma

Terug naar de Welkompagina