Klokkenemil

Deze pagina is bedoeld voor reacties op de cursussen gegeven door Klokkenemil.
Wilt u hieraan een bijdrage leveren, stuur deze dan op naar Bert Blom: . Hij zal er zorg voor dragen dat uw reactie keurig geplaatst wordt.

Vier lessen “Beginnerscursus klokken repareren” onder leiding van Emil Eykelkamp aan het einde van het jaar 2012.

We moesten een klok meenemen. Van een kennis kreeg ik een klok die niet meer liep. Had zij geërfd van haar vader. Wat voor een klok dat was, wist ik totaal niet, weet ik nu eigenlijk nog niet. Wel heb ik geleerd dat het slagwerk een zaag en staffelrad heeft, dat er twee veertonnen in zitten, dat de minutenas van het franse systeem is en dat er héél veel in het cursusboek staat.

Op de eerste lesdag heb ik deze klok uit elkaar gehaald. “Moet je er nog een foto van maken?” werd door iemand gevraagd. “Hoeft niet” zei Emil.

Tijdens de ontmanteling van mijn klok gebeurde het plotseling dat ongeveer alles uit elkaar viel. Hoe dan ook, toen ik naar huis ging had ik een doos vol met onderdelen van het gaande en het slaande werk, zoals ik inmiddels geleerd had.

In een klokkensopje thuis moesten alle klokonderdelen gewassen worden en een hopelijk schone klok ging de week daarna weer mee naar Doetinchem om hem tijdens de volgende lesdagen weer in elkaar te gaan zetten.

Om een lang verhaal kort te maken, de klok is met aanwijzingen en hulp van Emil en zijn assistent Ton weer geheel in elkaar gekomen èn hij loopt ook weer. Vermoedelijk is een krom astapje van het ankertje de hoofdoorzaak geweest van het niet meer lopen. Emil heeft dat overigens voor mij weer recht gemaakt. En ik heb goed gekeken hoe hij dat deed.

Het moet gezegd zijn dat hij veel heeft voorgedaan en wij, cursisten, stonden er dan omheen en keken toe. Van goed kijken leer je heel veel. En van het weer in elkaar zetten van een klok ook.

Het is werkelijk verbazingwekkend hoeveel ik in slechts vier lesdagen heb kunnen leren en doen, maar vooral hoe enthousiast ik geworden ben voor het repareren van klokken.

Veel lof voor Emil en Ton. Een vervolgcursus zit er dik in!

P.S. Mijn kennis is reuze blij met de weer lopende klok en ik ben er trots op dat het gelukt is.

 

Beste Emil,

Vandaag 22 november was het dan zover dat de draaibankcursus begon.
Ik heb er echt naar uitgekeken want de beginners cursus klokken repareren was één groot feest.
Gezellig en een fantastische opbouw in het lesprogramma!!
Wat betreft de klokken ben  ik een vervolgcursus in Schoonhoven aan het volgen.
Ik dacht lekker dichtbij en in het “klokkenhart” wat betreft de kennis en educatie!
Mooi mis, totaal geen leergang en lesplan, als los zand hangt het bij elkaar!
Geen aanrader dus voor aspirant cursisten!!!!!!!

Hopelijk kan ik nog een plekje voor de vervolgcursus klokken repareren in  januari boeken.
Dat ga ik nu dus even regelen!

Emil heel erg bedankt voor de gezellige en LEERZAME dag!
Veel goede gezondheid toegewenst en tot volgende week dinsdag.

Vriendelijke groet.Bart G.

Beste Emil,
Een paar jaar geleden had ik bij jou al de beginners- en gevorderden cursus gevolgd. Daarna veel klokken gerepareerd en veel ervaring opgedaan. Wonderbaarlijk waar altijd weer de klokken vandaan komen. Ik heb nog nooit een dag zonder te repareren klok gezeten. Maar na een tijd krijg je toch behoefte om wat meer te kunnen en dus bij jou de draaibank cursus gevolgd. Echt fantastisch. En zoals we van jou gewend zijn heel erg praktisch met een doelgerichte aanpak van zelf doen en zelf ontdekken en dat alles met humor en koffie met koek gebracht. Het zal nog best lang duren voor ik alle aangereikte leerstof en praktische tips in de praktijk zal hebben gebracht. Deze cursus is, net zoals alle cursussen van Emil een echte aanrader, zeker voor degenen die wat meer uit hun hobby willen halen. Warm aanbevolen!

Hallo Emil,

Nou dat was dan afgelopen donderdag de afsluiting van de vervolg cursus, als ik dan even terug denk aan de eerste beginner les en hoever we nu zijn gekomen, moet ik zeggen in een woord geweldig.
De lessen waren zeer leerzaam, doorspekt met de nodige humor en nuttige zij informatie. Altijd heel gezellig, jammer dat het voor jou een wat moeilijke tijd geweest is maar ondanks je toch zware operatie heb je de zaak weer wonderbaarlijk snel opgepakt, alle respect daar voor. Het resultaat van je lessen is voor mij vandaag bewezen, een geheel gedemonteerd “Westminster” uurwerk weer in elkaar gezet zonder spiek foto’s, was ik even vergeten.

Emil bedankt !
Groet, Ivar

Beste Emil,

Humor, aandacht, kunde, overdracht, dit zijn zo een paar woorden die mij te binnen schieten bij het terug denken aan de beginners cursus van de afgelopen weken.

Waar we na de eerste les in een soort vertwijfeling en met een doosje losse onderdelen werden achter gelaten, staan we na de laatste  les met een werkende klok voor ons.

Als iemand dat kan bewerkstelligen is dat knap!!

Emil en Ton , hulde hiervoor.

Er is, althans bij mij, iets wakker geworden dat naar meer smaakt, of dit de vervolg cursus is of nog een keer de beginners ik weet het niet, maar ik weet zeker dat het hier niet stopt.

Dank hiervoor, en hopelijk tot ziens.

Met vriendelijke groeten
Arend B.